Severity: 4096
Message: Object of class Page could not be converted to string
Filename: models/news_model.php
Line Number: 325
Dane kontaktowe
Punkt EUROPE DIRECT
Zielona Góra
ul. Podgórna 7, pokój 143
65-057 Zielona Góra
Punkt Informacji Europejskiej Europe Direct – Zielona Góra promując wiedzę o krajach Unii Europejskiej zaprosił dzisiaj trzecioklasistów z Zespołu Edukacyjnego Nr 4 w Zielonej Górze na warsztaty robienia pizzy. Uczniowie poznali historię tego najpopularniejszego placka na świecie, dowiedzieli się, że przepis na tradycyjną Margherittę zawiera się w kolorach włoskiej flagi. Poznali też różnicę między pizzą włoską a amerykańską. Na koniec każdy mógł wcielić się w rolę prawdziwego pizzaiolo i własnoręcznie wykonać swoją ulubioną pizzę.
Pizza to paradoks- szybki posiłek biedoty, który trafił na królewskie stoły. Ten włoski przysmak został wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO, ale gdyby przyjrzeć się dokładnie, okazałoby się, że w jego historię zamieszani są też Amerykanie. Pewne jest tylko to, że na początku chleb był płaski, bo robiło się go szybciej i łatwiej niż pękaty bochenek, oraz to, że pizza pochodzi z Neapolu. O wile lat później w pizzy zakochali się Amerykanie. Ale oni stworzyli swoją wersję placka „na bogato”- na grubym spodzie i z wieloma dodatkami.
Pizza, to danie, którego nie sposób nie lubić. Chrupiące ciasto, aromatyczny sos pomidorowy, kremowa mozzarela i inne dodatki. Uczestnicy dzisiejszych warsztatów przekonali się, że flagowe danie kuchni włoskiej, własnoręcznie wykonane pod okiem doświadczonego pizzaoilo smakuje najlepiej.
Powiązana galeria zdjęć:
Punkt Informacji Europejskiej Europe Direct – Zielona Góra promując wiedzę o krajach Unii Europejskiej zaprosił dzisiaj trzecioklasistów z Zespołu Edukacyjnego Nr 4 w Zielonej Górze na warsztaty robienia pizzy. Uczniowie poznali historię tego najpopularniejszego placka na świecie, dowiedzieli się, że przepis na tradycyjną Margherittę zawiera się w kolorach włoskiej flagi. Poznali też różnicę między pizzą włoską a amerykańską. Na koniec każdy mógł wcielić się w rolę prawdziwego pizzaiolo i własnoręcznie wykonać swoją ulubioną pizzę.
Pizza to paradoks- szybki posiłek biedoty, który trafił na królewskie stoły. Ten włoski przysmak został wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO, ale gdyby przyjrzeć się dokładnie, okazałoby się, że w jego historię zamieszani są też Amerykanie. Pewne jest tylko to, że na początku chleb był płaski, bo robiło się go szybciej i łatwiej niż pękaty bochenek, oraz to, że pizza pochodzi z Neapolu. O wile lat później w pizzy zakochali się Amerykanie. Ale oni stworzyli swoją wersję placka „na bogato”- na grubym spodzie i z wieloma dodatkami.
Pizza, to danie, którego nie sposób nie lubić. Chrupiące ciasto, aromatyczny sos pomidorowy, kremowa mozzarela i inne dodatki. Uczestnicy dzisiejszych warsztatów przekonali się, że flagowe danie kuchni włoskiej, własnoręcznie wykonane pod okiem doświadczonego pizzaoilo smakuje najlepiej.
Powiązana galeria zdjęć: