Dane kontaktowe

Punkt EUROPE DIRECT
Zielona Góra

ul. Podgórna 7, pokój 143
65-057 Zielona Góra

tel. +48 95 785 11 45
tel. +48 95 785 11 47
tel. +48 881 969 648
tel. +48 664 940 061

europedirect-zielonagora@lubuskie.uw.gov.pl

Aktualności

Od pola do stołu (2021-07-23)

 

„Od pola do stołu” - to długofalowy plan, którego celem jest zmiana naszych nawyków żywieniowych, docenienie i finansowe wsparcie rolników i producentów żywności dbających o bioróżnorodność, wykorzystujących naturalne środki ochrony.

Co piąty Europejczyk umiera z powodu złej diety. Mamy problem z wyborem dobrego jedzenia, dostępnością do ekologicznej żywności w przystępnej cenie, czytaniem i rozumieniem etykiet na opakowaniach produktów. Kupujemy ich za dużo, a potem sporo wyrzucamy.

Te żywieniowe decyzje wpływają na kondycję naszą i formę planety. Środki chemiczne, którymi wspierane są składniki kiepskiej jakości, pogarszają żyzność gleby, przemysłowa hodowla mięsa przez naukowców uznawana jest za większego truciciela niż przemysł naftowy. Nadmiernie wykorzystywane są w niej antybiotyki. Tylko w Polsce w ostatnich latach sprzedaż leków przeznaczonych dla zwierząt gospodarskich wzrosła o 30%.

Produkcja tego, co jemy, zostawia trwały ślad środowiskowy i klimatyczny. Dlatego Komisja Europejska ogłosiła strategię „Od pola do stołu”. Do 2030 roku 25% unijnych gruntów rolnych ma być przeznaczone dla certyfikowanych gospodarstw ekologicznych. Teraz jest ich zaledwie 7%. Rolnictwo konwencjonalne będzie musiało nawet o połowę ograniczyć ilość wykorzystywanych w uprawach pestycydów.

Czeka nas kluczowa dekada, pełna potrzebnych zmian, które sprzyjają zdrowiu i mogą mieć lepszy wpływ na środowisko. Strategia „Od pola do stołu” jest jednym z elementów Europejskiego Zielonego Ładu. To koncepcja sprawiedliwego, zdrowego i przyjaznego dla środowiska systemu żywnościowego. Pandemia uświadomiła wielu osobom, jak istotne jest wspieranie odporności, pojawia się potrzeba naturalnej troski o organizm, zaczynamy mocniej doceniać, ile dobrego ma w swojej ofercie właściwie przygotowane jedzenie.

Polecany przez Przedstawicielstwo Regionalne KE we Wrocławiu poradnik "Sprytna kuchnia - od pola do stołu" opracowany przez Sylwię Majcher ebook https://europa.eu/!t6GCWX.


Źródło: KE

wszystkie

drukujDrukuj poleć znajomemuPoleć znajomemu zapisz jako pdfZapisz jako PDF
Stronę redagował: Monika Wawro 2021-07-23 11:35:11
na górę strony wstecz
Dołącz do nas na Facebooku!