Severity: 4096
Message: Object of class Page could not be converted to string
Filename: models/news_model.php
Line Number: 325
Dane kontaktowe
Punkt EUROPE DIRECT
Zielona Góra
ul. Podgórna 7, pokój 143
65-057 Zielona Góra
Czy chemia i fizyka są przydatne w kuchni? Czy przedszkolaki mogą przygotować fantazyjne i oryginalne potrawy prawie nie z tego świata? I w końcu po co nam w kuchni ciekły azot?
Na te wszystkie pytania uzyskaliśmy odpowiedź podczas warsztatów kuchni molekularnej zorganizowanych dla przedszkolaków z Kłodawy. Młodzi kucharze przygotowali pod okiem szefa kuchni wprost magiczne potrawy: nitro bezę oraz lody truskawkowe, kawior z porzeczek i jabłek, ravioli z mango i strzelającej czekolady oraz ziemię z czekolady.
Kuchnia molekularna bazuje wyłącznie na naturalnych składnikach, którym nadaje oryginalną formę poprzez umiejętne wykorzystywanie wiedzy o zjawiskach chemicznych i fizycznych. Tego rodzaju podejście do gotowania w pewnym sensie stanowi przeciwieństwo idei fast-foodów, ponieważ przyrządzanie potraw kuchni molekularnej często zajmuje bardzo dużo czasu – czasami może to być nawet kilka dni. Nie da się też przygotować ich, bazując na popularnej metodzie „na oko”. Składniki należy odmierzać z ogromną precyzją, bo czasami nawet kropla jednego z nich może zmienić uzyskany efekt.
Kuchnia molekularna znakomicie wpisuje się w aktualne trendy, czyli powrót do naturalnych, zdrowych potraw. Potrawy przygotowane w ten sposób nie zawierają żadnych syntetycznych dodatków: barwników, konserwantów czy zagęszczaczy. Wiedza o chemicznych i fizycznych właściwościach poszczególnych produktów pozwala szefom kuchni na uzyskanie pożądanego smaku, konsystencji oraz kształtu dań bez uciekania się do szkodliwych dla zdrowia metod.
Warsztaty wpisują się w działania Unii Europejskiej promujące zdrowe odżywianie i styl życia.
Powiązana galeria zdjęć:
Czy chemia i fizyka są przydatne w kuchni? Czy przedszkolaki mogą przygotować fantazyjne i oryginalne potrawy prawie nie z tego świata? I w końcu po co nam w kuchni ciekły azot?
Na te wszystkie pytania uzyskaliśmy odpowiedź podczas warsztatów kuchni molekularnej zorganizowanych dla przedszkolaków z Kłodawy. Młodzi kucharze przygotowali pod okiem szefa kuchni wprost magiczne potrawy: nitro bezę oraz lody truskawkowe, kawior z porzeczek i jabłek, ravioli z mango i strzelającej czekolady oraz ziemię z czekolady.
Kuchnia molekularna bazuje wyłącznie na naturalnych składnikach, którym nadaje oryginalną formę poprzez umiejętne wykorzystywanie wiedzy o zjawiskach chemicznych i fizycznych. Tego rodzaju podejście do gotowania w pewnym sensie stanowi przeciwieństwo idei fast-foodów, ponieważ przyrządzanie potraw kuchni molekularnej często zajmuje bardzo dużo czasu – czasami może to być nawet kilka dni. Nie da się też przygotować ich, bazując na popularnej metodzie „na oko”. Składniki należy odmierzać z ogromną precyzją, bo czasami nawet kropla jednego z nich może zmienić uzyskany efekt.
Kuchnia molekularna znakomicie wpisuje się w aktualne trendy, czyli powrót do naturalnych, zdrowych potraw. Potrawy przygotowane w ten sposób nie zawierają żadnych syntetycznych dodatków: barwników, konserwantów czy zagęszczaczy. Wiedza o chemicznych i fizycznych właściwościach poszczególnych produktów pozwala szefom kuchni na uzyskanie pożądanego smaku, konsystencji oraz kształtu dań bez uciekania się do szkodliwych dla zdrowia metod.
Warsztaty wpisują się w działania Unii Europejskiej promujące zdrowe odżywianie i styl życia.
Powiązana galeria zdjęć: