A PHP Error was encountered

Severity: 4096

Message: Object of class Page could not be converted to string

Filename: models/news_model.php

Line Number: 325

Aktualności - EUROPE DIRECT Zielona Góra

Dane kontaktowe

Punkt EUROPE DIRECT
Zielona Góra

ul. Podgórna 7, pokój 143
65-057 Zielona Góra

tel. +48 95 785 11 45
tel. +48 95 785 11 47
tel. +48 881 969 648
tel. +48 664 940 061

europedirect-zielonagora@lubuskie.uw.gov.pl

Aktualności

Tajemnice kuchni molekularnej (2022-11-30)

Czy chemia i fizyka są przydatne w kuchni? Czy przedszkolaki mogą przygotować fantazyjne i oryginalne potrawy prawie nie z tego świata? I w końcu po co nam w kuchni ciekły azot?

Na te wszystkie pytania uzyskaliśmy odpowiedź podczas warsztatów kuchni molekularnej zorganizowanych dla przedszkolaków z Kłodawy. Młodzi kucharze przygotowali pod okiem szefa kuchni wprost magiczne potrawy: nitro bezę oraz lody truskawkowe, kawior z porzeczek i jabłek, ravioli z mango i strzelającej czekolady oraz ziemię z czekolady.

Kuchnia molekularna bazuje wyłącznie na naturalnych składnikach, którym nadaje oryginalną formę poprzez umiejętne wykorzystywanie wiedzy o zjawiskach chemicznych i fizycznych. Tego rodzaju podejście do gotowania w pewnym sensie stanowi przeciwieństwo idei fast-foodów, ponieważ przyrządzanie potraw kuchni molekularnej często zajmuje bardzo dużo czasu – czasami może to być nawet kilka dni. Nie da się też przygotować ich, bazując na popularnej metodzie „na oko”. Składniki należy odmierzać z ogromną precyzją, bo czasami nawet kropla jednego z nich może zmienić uzyskany efekt.

Kuchnia molekularna znakomicie wpisuje się w aktualne trendy, czyli powrót do naturalnych, zdrowych potraw. Potrawy przygotowane w ten sposób nie zawierają żadnych syntetycznych dodatków: barwników, konserwantów czy zagęszczaczy. Wiedza o chemicznych i fizycznych właściwościach poszczególnych produktów pozwala szefom kuchni na uzyskanie pożądanego smaku, konsystencji oraz kształtu dań bez uciekania się do szkodliwych dla zdrowia metod. 

Warsztaty wpisują się w działania Unii Europejskiej promujące zdrowe odżywianie i styl życia.

Powiązana galeria zdjęć:

  • Wszystkie galerie:

Tajemnice kuchni molekularnej

Tajemnice kuchni molekularnej
Tajemnice kuchni molekularnej
Tajemnice kuchni molekularnej
Tajemnice kuchni molekularnej
Tajemnice kuchni molekularnej

wszystkie

Tajemnice kuchni molekularnej (2022-11-30)

Czy chemia i fizyka są przydatne w kuchni? Czy przedszkolaki mogą przygotować fantazyjne i oryginalne potrawy prawie nie z tego świata? I w końcu po co nam w kuchni ciekły azot?

Na te wszystkie pytania uzyskaliśmy odpowiedź podczas warsztatów kuchni molekularnej zorganizowanych dla przedszkolaków z Kłodawy. Młodzi kucharze przygotowali pod okiem szefa kuchni wprost magiczne potrawy: nitro bezę oraz lody truskawkowe, kawior z porzeczek i jabłek, ravioli z mango i strzelającej czekolady oraz ziemię z czekolady.

Kuchnia molekularna bazuje wyłącznie na naturalnych składnikach, którym nadaje oryginalną formę poprzez umiejętne wykorzystywanie wiedzy o zjawiskach chemicznych i fizycznych. Tego rodzaju podejście do gotowania w pewnym sensie stanowi przeciwieństwo idei fast-foodów, ponieważ przyrządzanie potraw kuchni molekularnej często zajmuje bardzo dużo czasu – czasami może to być nawet kilka dni. Nie da się też przygotować ich, bazując na popularnej metodzie „na oko”. Składniki należy odmierzać z ogromną precyzją, bo czasami nawet kropla jednego z nich może zmienić uzyskany efekt.

Kuchnia molekularna znakomicie wpisuje się w aktualne trendy, czyli powrót do naturalnych, zdrowych potraw. Potrawy przygotowane w ten sposób nie zawierają żadnych syntetycznych dodatków: barwników, konserwantów czy zagęszczaczy. Wiedza o chemicznych i fizycznych właściwościach poszczególnych produktów pozwala szefom kuchni na uzyskanie pożądanego smaku, konsystencji oraz kształtu dań bez uciekania się do szkodliwych dla zdrowia metod. 

Warsztaty wpisują się w działania Unii Europejskiej promujące zdrowe odżywianie i styl życia.

Powiązana galeria zdjęć:

  • Wszystkie galerie:

Tajemnice kuchni molekularnej

Tajemnice kuchni molekularnej
Tajemnice kuchni molekularnej
Tajemnice kuchni molekularnej
Tajemnice kuchni molekularnej
Tajemnice kuchni molekularnej

wszystkie

drukujDrukuj poleć znajomemuPoleć znajomemu zapisz jako pdfZapisz jako PDF
Stronę redagował: Monika Kujawska - Marszałek 2022-11-30 13:39:38
na górę strony wstecz
Dołącz do nas na Facebooku!