Dane kontaktowe
Punkt EUROPE DIRECT
Zielona Góra
ul. Podgórna 7, pokój 143
65-057 Zielona Góra
Z okazji szwedzkiej prezydencji w Radzie UE Punkt EUROPE DIRECT Zielona Góra zaprosił na warsztaty kulinarne przybliżające kuchnię naszych skandynawskich sąsiadów.
Szwedzka kuchnia, taka prawdziwa, to prostota, która ma integrować, uszczęśliwiać i pogłębiać międzyludzkie relacje. Potrawy szwedzkiej kuchni najlepiej przygotowuje się wspólnie, kiedy każdy ma swoje zadanie do wykonania. I takie były nasze warsztaty: każdy uczestnik miał swój mały wkład w przygotowanie szwedzkiej kolacji.
Podczas warsztatów uczestnicy pod okiem szefa kuchni nauczyli się przygotowywać flagowe dania kuchni szwedzkiej. W menu jako przystawka pojawił się skagen czyli tost pszenny z pastą jajeczną, krewetkami zimnowodnymi i peklowaną szalotką. Jako danie główne uczestnicy spotkania przygotowali Janssons freestelse czyli pokusę Janssona - zapiekankę ziemniaczaną z anchois, która jest serwowana w Szwecji podczas Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Na deser serwowano pankakkor- szwedzkie placuszki z kremem mascarpone i konfiturą z leśnych owoców.
Kontekst
Warsztaty zostały zorganizowane z okazji rozpoczynającej się w styczniu półrocznej prezydencji Szwecji w Radzie UE. Szwecja określiła cztery priorytety prac na czas swojego trzeciego przewodnictwa w Radzie:
-bezpieczeństwo-jedność
-konkurencyjność
-zielona transformacja i transformacja energetyczna
-wartości demokratyczne i praworządność- nasze fundament.
Prezydencja szwedzka nada priorytet dalszemu wsparciu gospodarczemu i wojskowemu dla Ukrainy, a także jej wsparciu w drodze do UE. Poświęci uwagę europejskiej konkurencyjności, ograniczaniu ryzyka zmienności cen energii i reformie rynku energii, zielonej transformacji i podtrzymaniu praworządności.